Катерене

Катеренето е естествена дейност, присъща на човека както бягането и плуването. Днес спортното катерене, практикувано на открито или закрито запълва нуждата от тази активност с природно въздействие и положителен ефект върху здравето и хармонията между физиката и психиката.

Причини

Различни са причините, поради които много хора се занимават с катерене, контактът с природата, справянето със стреса породен от ежедневието, доброто здраве, нуждата от приключение и риск, както и придружаващите го емоции, но така също и удоволствието от движението, преодоляването на маршрути с висока категория на трудност и редица други осъзнати и неосъзнати ползи.

През последните години спортното катерене e изключително популярно като рекреационна и като състезателна дисциплина.

Предпочитание

Предпочитането на катеренето пред други спортове, се дължи на факта, че то създава разнообразни умения, развива комплексно физическите качества, а така също изисква тактическо мислене и психическа устойчивост. Често и при максимална проява на физическо усилие е невъзможно да се изкатери даден участък, ако не се намери правилният начин или необходимата решителност.

Интересът към катеренето се увеличава и в България. Въпреки това възприемането на тази дейност като нестандартна и опасна не позволява да се оценят правилно неговите предимства и ползи. Все пак, не случайно катерачи с различно ниво на подготовка водят тренировъчен процес. Защото усъвършенстването е заложено в същността на човека. Когато подобряват постиженията си, те изпитват по-голямо удоволствие, независимо дали спортуват за здраве или са елитни катерачи и състезатели.